LIVE
🆕 New Quick park now saves high scores — set the first record!
🆕 New Magic toy factory now saves high scores — set the first record!
🏛️ LEGEND Thief Choron Ka Raja record held by &SILA for 17 years — unbeaten!
🏛️ LEGEND Penguin Throw record held by bukettttt for 15 years — unbeaten!
game NEW GAME: BallThrow 3
game NEW GAME: The Ant Arena
user Welcome to our community kmndbkzz 👋
user arinberk set the record of the year in Rock Keyboard Gestures
user arinberk set the record of the month in Rock Keyboard Gestures
user Binbir Surat 👑 broke the all-time record in Dino's Dream
user Binbir Surat 👑 broke the all-time record in Find your color hit
user Welcome to our community wdiuoifd 👋
📒 Album arinberk found a new sticker: Scooby Doo Sandviç
📒 Album arinberk found a new sticker: Protect Your Castle for Days
user Welcome to our community qratktkq 👋
📒 Album arinberk found a new sticker: Niceanimegirl
game NEW GAME: Communication
game NEW GAME: Dino's Dream
game NEW GAME: Pumpkin Asteroids
⚡ LEGEND TOPPLED arinberk toppled elf_fb's 17-year legend: Go To Wc
user Welcome to our community samanthanguyenley198 👋
⚡ LEGEND TOPPLED binbir_surat toppled arinberk's 1-year legend: Ball Breaker
⚡ LEGEND TOPPLED binbir_surat toppled derman_bey's 13-year legend: Brikk
🏅 Album Binbir Surat earned a gold sticker with a record: Mahjong 247 Cube
user Welcome to our community elizabethcole88935 👋
user Sylvester rated Throw Arrow

Peygamberimizin Hz. Muhammed (S.a.v.) Emri "Allahın Kullarını Üzmeyin

started by lord_spartakus 07 August 2009 17-year-old topic 0 Replies 1.995
Sadece sahabeler açısından değil, islamın genel kuralı bize bütün müslümanların ayıplarının araştırılmamasını yayılmamasını emreder. Islamda genel prensip kötülüğün tecessüsü hoş karşılanmamasıdır. Bir hadis-i şerifte Rasulüllah (SAV):
r0;Allahın kullarını üzmeyin, onları ayıplı duruma sokmayın, avretlerini (hoşa gitmeyecek gizliliklerini) araştırmayın. Kim müslüman kardeşinin avretini araştırırsa Allah da onun kusurunu arar, hatta evinin içinde onu halka rüşvay eder.r1; (Ahmed b. Hanbel, ve Zıya el-Makdisi, Sevban (RA) tan) buyurur (Râmûzul-Ehâdîs, s. 465, (no: 5777); Konuyla ilgisi açısından bk. Cevâhirul-Buhârî s. 70 (no: 91: Müslümanlar bunyan-ı Mersûs gibidirler, birbirlerini sımsıkı tutarlar, s. 190 (no: 310: Müslümanların müslümanlara faydalı olması, zarar değil fayda vermesi tavsiye edilir) s. 217 (no: 351: Hataların gizli kalması avretlerin araştırılmaması esastır) s. 218 (no: 352 müslüman müslümanın kardeşidir. Ona hıyanet etmez, onu yalanlamaz, utandırmaz, bir müslümanın kanı, ırzı, malı diğerine haramdır. Bir kimseye şer olarak müslüman kardeşini hor görmesi yeter. Müslüman müslümanın ayıbını örterse, Allah da onun ayıbını örter) s. 427 (no: 727: Müslümanlıkta başkalarına kötülük düşünmek hoş karşılanmaz iyilik yapma tavsiye edilir. Hatta iyilik yapamayan kimse, iyiliğe niyet etse, ona niyetinden dolayı, o iyiliği yapmış gibi sevap yazılır. Bir adamın hoşuna gitmeyecek şekilde arkasından konuşmak da gıybettir.)).

Bu umumi kaide bütün müminler için geçerli olduğu gibi önce sahabeler için geçerli olmalıdır. Esas olan onların kusurlarını araştırıp yaymak ve sahabe düşmanlığı ve buğzunu ortaya çıkarmak değil, onların iyiliklerini anmak, güzelliklerini yaymak ve gönülleri onları sevmeye yöneltmektir. Külli faziletlerde kendilerine yetişemiyeceğimiz, Allaha en güzel şekilde kulluğa yönelmiş o kimselerin üzülmeleri, hatalarının büyütülüp büyük gösterilip çok büyük iyiliklerinin görmezlikten gelinmesi, Allahın gayretine dokunacak, o bunu yapanları dünya ve ahirette rüsvay edecektir. Çünkü ashabı tahkir ve terzille, tenkidkarâne diline dolayan bu kimselerin de birer insan olarak hataları vardır. Hiç bir hataları olmasa da, bu tutumları onların halk arasında terziline değerlerinin düşmesine yeter.

Murat Sarıcık (Prof.Dr.)
This topic was opened 17 years ago. Replying will be possible soon.