LIVE
🆕 New Quick park now saves high scores — set the first record!
🆕 New Magic toy factory now saves high scores — set the first record!
🏛️ LEGEND 3P Solitaire record held by kahraman for 16 years — unbeaten!
🏛️ LEGEND Paper Ship record held by Prens for 15 years — unbeaten!
game NEW GAME: BallThrow 3
game NEW GAME: The Ant Arena
user Welcome to our community kmndbkzz 👋
user arinberk set the record of the year in Rock Keyboard Gestures
user arinberk set the record of the month in Rock Keyboard Gestures
user Binbir Surat 👑 broke the all-time record in Dino's Dream
user Binbir Surat 👑 broke the all-time record in Find your color hit
user Welcome to our community wdiuoifd 👋
📒 Album arinberk found a new sticker: Scooby Doo Sandviç
📒 Album arinberk found a new sticker: Protect Your Castle for Days
user Welcome to our community qratktkq 👋
📒 Album arinberk found a new sticker: Niceanimegirl
game NEW GAME: Communication
game NEW GAME: Dino's Dream
game NEW GAME: Pumpkin Asteroids
⚡ LEGEND TOPPLED arinberk toppled elf_fb's 17-year legend: Go To Wc
user Welcome to our community samanthanguyenley198 👋
⚡ LEGEND TOPPLED binbir_surat toppled arinberk's 1-year legend: Ball Breaker
⚡ LEGEND TOPPLED binbir_surat toppled derman_bey's 13-year legend: Brikk
🏅 Album Binbir Surat earned a gold sticker with a record: Mahjong 247 Cube
user Welcome to our community elizabethcole88935 👋
user Sylvester rated Throw Arrow

Alzheimer hastalığı

started by cr@zy 02 February 2009 17-year-old topic 0 Replies 2.250
ALZHEIMER HASTALIGI


Alzheimer hastalığı, beyindeki sinir hücrelerinin dejenerasyonuna ve beyin dokusunun büzüşmesine neden olan bir durumdur. Beynin düşünce, bellek ve dili kontrol eden bölümlerini etkiler. Genellikle 60 yaşın üzerindeki kişilerde görülmesine karşın 40 yaşındakileri de etkileyebilir. Yaşlılarda demansın (zihinsel yetide azalma) en sık rastlanan nedenidir.
Çoğu kişi zaman zaman, anahtarlarını nereye koyduğunu unutabilir ya da bir hafta önce neler olduğunu hatırlamayabilir. Unutkanlık sıklaşır, giyinmek ya da evin yolunu bulmak gibi günlük işleri kapsarsa Alzheimer hastalığının (AH) belirtisi olabilir.
AH nin kesin nedeni hâlâ bilinmiyor. Araştırmacılar bu hastalığın, genetik etmenler, yaşlanma süreci ve çevreyle ilgili nedenlerin birlikte etki göstermesi sonucunda ortaya çıktığını düşünüyorlar. ABD de 4 milyon kişide AH bulunduğu belirtiliyor.
Iki tip Alzheimer hastalığı bulunmaktadır. Birincisi, kalıtım yoluyla anne babanın birinden ya da her ikisinden geçen özgül gen mutasyonunun kişiyi hastalığa yatkın duruma getirdiği ailevi Alzheimer hastalığıdır. Ikincisi ise hiçbir belirgin kalıtımsal kalıbın görülmediği sporadik Alzheimer hastalığıdır. Ailevi AH vakalarının çoğu erken başlangıçlıdır (genellikle 65 yaşın altındaki kişilerde görülür). Daha sık rastlanan geç başlangıçlı AH ise 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülür.
Alzheimerli hastalar kendilerine bakamadıklarından, aile üyeleri önemli kararlar almak zorundadır. Bu hastaların ailelerine destek ve yardım sağlayan çeşitli kuruluşlar bulunuyor.

BELIRTILER:
Unutkanlık ve dikkatini yoğunlaştıramama erken ortaya çıkan belirtilerdir. Hastalık geliştikçe, kişiler olayları hatırlamayabilir, zaman ve yer konusunda zihinleri karışır, doğru sözcüğü bulmada ve söylemede güçlük çeker ve basit günlük işlerini yapamazlar.

TEDAVI:
Günümüzde, Alzheimer hastalığını önlemeye ya da iyileştirmeye yönelik bir tedavi yoktur. Bazı ilaçlar belleği bir dereceye kadar düzeltebilir, davranış sorunları gibi özgül bazı belirtilerin kontrol edilmesine ya da hastalığa bağlı kaygı (anksiyete) ya da depresyonun tedavisine yardımcı olabilir.
This topic was opened 17 years ago. Replying will be possible soon.