LIVE
🏛️ LEGEND Kill Mosquito record held by carloskenan for 16 years — unbeaten!
🏛️ LEGEND Dice Puzzle record held by fahri for 13 years — unbeaten!
user arinberk New Record! Tek Tek Balona
user arinberk commented: Gems “Çok eğlenceli! 🔥”
user bidibidi New Record! Tek Tek Balona
bidibidiAI user
gulen gülen joined the legends!
bidibidiAI user
gulen gülen joined the legends!
game NEW GAME: Knowledge Cube
game NEW GAME: Ancient Gods
game NEW GAME: History of Empires

Dünya Şiir Günü (21 Mart)

started by tatlı cadı 21 March 2008 18-year-old topic 5 Replies 2.989
Bundan sekiz yıl önce, 21 Mart 2000 tarihinde kutlanmaya başlandı Dünya Şiir Günü. UNESCO böyle bir şeye gerek duymuş, bu günü şiire adamıştı.
Şiiri, edebiyatı sevenler için çok önemli bir gündür, burası tamam. Bugüne dek ilgilenmeyenlerin de şöyle bir durup düşünmesi gereken gün tabi. UNESCO’nun bu girişimi ve saptaması kutlamaya değer.

Dünya Şiir Günü'nde, Yahya Kemal şiirleriyle bir tatlı huzur

Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Merkezi, şiirimizin büyük ustası Yahya Kemal Beyatlı'yı ölümünün 50. yılında şiirleriyle ve şiirlerinden bestelenen şarkılarla anıyor.

Üniversite, her yıl 21 Mart'ta gerçekleştirdiği "Dünya Şiir Günü" etkinliğini, bu yıl ölümünün 50. yıldönümü dolayısıyla Yahya Kemal'e ayırdı. 21 Mart Cuma günü saat 21.00'de Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Konser Salonu'nda başlayacak "Yahya Kemal: Şiir ve Şarkı" başlıklı etkinlik, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın açış konuşmasıyla açılacak. Prof. Dr. Iskender Pala'nın "Yahya Kemal Şiiri ve Aşk", eski Devlet Bakanı Dr. Yılmaz Karakoyunlu'nun "Yahya Kemal'de Şiir ve Şarkı" konulu konuşmalarından sonra, Kültür ve Turizm Bakanlığı Klasik Türk Musıkisi Korosu, Yahya Kemal'in şiirlerinden bestelenmiş şarkıları seslendirecek; Yıldız Kenter ve Hilmi Yavuz bu şarkılara konu olan şiirleri okuyacaklar. Izleyiciler, Bilkent Konser Salonu Gişesi'nden yer numarası alarak etkinliği ücretsiz izleyebilecek. Programdan bir saat önce Tunus Caddesi, Sıhhiye Köprüsü ve Milli Kütüphane'den Bilkent Konser Salonu'na ücretsiz servisler kaldırılacak.
Kaderimi Kendim Yazarım Sandım...
&
O BIZIM KAVUŞMAMIZ MAHSERE KALDI
Dünya Şiir Günü Bildirisi

Ne mutlu şiir okuyana ve sevene!..

Şiir depremdir, şiir ayaklanmadır, şiir başkaldırıdır. Şiir şimşektir, yıldırımdır, gök gürültüsüdür şiir. Şiiri, yani yıldırımı hiçbir siper-i saika durduramaz. Şiir korkunçtur, güzeldir. Hiçbir kapı, hiçbir duvar önünde duramaz. Kapı tunçtan, demirden, çelikten de olsa önünde duramaz.

Şiir yürür, ezer geçer. Ş iir her şeyden, herkesten daha güçlü, daha yıldırıcıdır. Şiir sınır tanımaz, ne kral tanır, ne imparator. Şiir Cengiz Han'dan da, Sezar'dan da, Hitler'den de, Büyük Iskender'den de büyüktür.

Şiirin yürüdüğü yolun bitimi yoktur. Şiir sonsuzluğa gider, sonsuzluktan gelir. Şiir hiçbir güce boyun eğmez. En güçlüden daha güçlü, en güzelden daha da güzeldir. Eşsizdir, bir benzeri daha olmamıştır ve olmayacaktır da.

Şiir bütün dillerden başka, bambaşka bir dille konuşur. Ama onun dilini, söylediğini herkes ama herkes anlar. Şiiri hiçbir güç tutsak edemez. Altın da, pırlanta da, elmas da şiirden değerli değildir; olmamıştır, olmayacaktır. Şiir dilsizleri konuşturur, sağırların kulaklarını açar. Şiir buluttur, yağmurdur, gökyüzüdür. Şiirin arkadaşları, dostları vardır. En
yakın dostu bilimdir. Sonra musiki ve resim gelir. Şiirde müzik de vardır, resim de, yontu da. Mimar Sinan'la da dosttur, Darwin, Einstein'la da.

Şiir gelecektir, umuttur, özlemdir, mutluluk ve güzelliktir. Şiirden en zalim, en gaddar, en acımasız krallar, imparatorlar bile çekinir, korkar. Şiir ölümü bilmez, şiir yaşamdır. Şiir, sevinç ve mutluluktur.

Şiir kötümserlik bilmez, tanımaz. Iyimserdir, cömerttir ve gençtir, delikanlıdır. Yakışıklıdır şiir. Şiir sonsuzluk gibi en güzel kokar; güllerden de, karanfillerden, zambaklardan da güzel. Şiir deniz gibidir. Nasıl denizi kimse anlatamazsa şiir de tıpkı öyledir. Homeros, Dante, Shakespeare şiiri anlatmak için büyük çaba harcadılar ama şiiri deniz gibi tam anlamıyla kimse, hiç kimse anlatamadı.

Deniz gibi, o da yalnız kendi anlatır kendini. Şiir sevgilidir, şiir yazandan iyi koca olmaz. Iyi baba, iyi oğul, iyi kız da olmaz belki ama iyi arkadaş, iyi dost, iyi kardeş olur. Şiir sevgilidir dedik ve hep sevgili kalmıştır ve kalacaktır.

Şiir ne tanker, ne şilep, ne gemidir. Şiir yelkenlidir. Bir korsan yelkenlisidir. Hayduttur şiir. Şiir aldatmaz, çalıp çırpmaz. Doğruluktur şiir. Emektir, alın teridir. Şiir inatçıdır, hırçındır ve hep ama hep yürür gider. Şiir durmaz ve durdurulamaz. Şiire ne boyunduruk, ne tasma takılır.

Şiir zincire vurulamaz. Şiire kelepçe takılamaz. Şiir özgürdür, özgürlüktür. Şiir zalimlere, alçaklara, namussuzlara meydan okur. Onun gücü en güçlüye boyun eğdirir. Engel tanımaz. Engelleri yıkar ve ezer geçer. Şiir ölümsüzdür. Şiir olmasa, sevdalılar söyleyecek söz bulamaz; o zaman sevda da, aşk da olamaz. Insanoğlu yok olur. Şiirdir insanoğlunu sürekli kılan.

Anaların şefkati, babaların güveni, çocukların kıvancıdır. Şiiri anlatmaya çalıştım ama ne gezer. Önce söylediğim gibi şiiri, deniz gibi kendi, yalnız kendi anlatır. Yaşasın şiir! Yıkılsın diktatörler, krallar, asiller, emperyalistler. Şiir zaten onları hep ama hep yıktı ve hep yıkacaktır. Ne mutlu şiir yazan, şiir okuyan, şiir sevene. Ötesi yok...!

Arif Damar
Şair
&
Ayrıca Arkadaşlar Dünya Şiir Günüyle Bedirhan Gökçe'nin Dogum Günü aynı gün. :arrow: Yani Bugun Bedirhan Gökçe'nin Dogum Günü

Tesadüf işte şiir okuyan birinin dogum günüyle şiir gününün aynı güne denk gelmesi :wink:
&
Başım Gözüm Üstüne

Senden başka yar bilmem ömür boyu gözüme
Bak de yeter bakarım başım gözüm üstüne
Ister aşk denizine ister hicran gölüne
Ak de yeter akarım başım gözüm üstüne

Yılda bir olsa bile seviyorum de hele
Senden gelmişse eğer sefadır bana çile
Yalnız kalbimi değil koca dünyayı bile
Yak de yeter yakarım başım gözüm üstüne

Yeter ki sen bekle de hiç kalır sabır taşı
Küçük bir umut bile olur gönül yoldaşı
Razıyım ömür boyu gece gündüz gözyaşı
Dök de yeter dökerim başım gözüm üstüne

Biliyorum bu aşkın yalnız sensin galibi
Her derdine razıyım çıkmasın tek talibi
Varsın yağmur yağmasın sen iste şimşek gibi
Çak de yeter çakarım başım gözüm üstüne

Tek söz etmem bu sevda vursa beni her yandan
Tanrım beni korusun benden bıktığın andan
Ne kadar sevsem bile bir gün olur dünyandan
Çık de yeter çıkarım başım gözüm üstüne

Biliyorum sevgili gönlünde yerim gurbet
Ister sılaya çağır ister hergün sürgün et
Sen mutlu ol bir tanem ben ömür boyu hasret
Çek de yeter çekerim başım gözüm üstüne

Seni bu kadar sevmek yalnız benim günahım
Hiç şikayet ettim mi bir gün çıktı mı ahım
Bir elimde yüreğim bir elimde silahım
Sık de yeter sıkarım başım gözüm üstüne

Şevki Dinçal
&
Dünya Şiir Günü Için Çok özel Düşüncelerimiz vardı fakat yetiştiremedik...

şiir güzeldir , dinlemek , yazmak , okumak, herbiri bir ufuk açar insanda...

DÜnya şiir gününüz ayrıca kutlu olsun

ellerinize sağlık.
BIDIBIDI wrote:şiir güzeldir , dinlemek , yazmak , okumak, herbiri bir ufuk açar insanda...
Kesinlikle katılyorum size ben iki buçuk,üç sene öncesine kadar ne bir şiir okumustum nede dinlemistim.Ya şiir gerçekten muhteşem bişi.Ya şiirle beraber insanın düşünceleride degişiyor..
BIDIBIDI wrote:Dünya şiir gününüz ayrıca kutlu olsun
Teşekkür Ederim Sizinde Kutlu Olsun

BIDIBIDI wrote:
ellerinize sağlık
:melek: :melek: Rica Ederim :melek: :melek:
&
This topic was opened 18 years ago. Replying will be possible soon.